Zerobyg.dk

EUC Syd udleder populære energiuddannelser på stribe

Der er stor regional og international efterspørgsel på de mange energirelevante uddannelser, som EUC Syd har udviklet til håndværkere,
ejendomsadministratorer og andre faggrupper.

Landets erhvervsuddannelsescentre har muligheden for at spille en central rolle i arbejdet for at nedbringe CO2-udledningen i Danmark. Det ansvar har man i særlig grad taget på sig hos EUC Syd.
Her udvikles konstant nye uddannelsestilbud, der forholder sig til klimaudfordringen og energispørgsmål, og uddannelsescentrets ekspertise er ikke bare efterspurgt i resten af Sønderjylland, men også i Frankrig og Kina.
Energivinklede uddannelser er ligefrem blevet en eksportvare for EUC Syd.
– Vi uddanner franske håndværkere f.eks. VVS-installatører, elektrikere og tagdækkere i energirigtigt byggeri. Samtidig har vi et samarbejde med en kinesisk polyteknisk skole i Haiyan om at lave uddannelser på energiområdet, både til gavn for den kinesiske skoles egne undervisere og siden til glæde for kinesiske virksomheder, fortæller Hans Lehmann, vicedirektør på EUC Syd.

Mange af de energirelaterede uddannelsesprojekter på EUC Syd er udviklet i sammenhæng med Project Zero – Sønderborgs målsætning om at være CO2-neutral i 2029.
– Eksempelvis har vi uddannet 200 energivejledere i samarbejde med Teknologisk Institut, og vi har uddannet 800 håndværkere fra alle faggrupper i forskellige former for energioptimering inden for byggeri og installation. Vi vil være med til at sikre, at de håndværkere, der er her i området, har kompetencerne til at bygge klimarigtige huse og kan understøtte virksomheder, der fremstiller produkter på energiområdet, siger Hans Lehmann.

EUC Syd har også succes med en energiuddannelse målrettet administratorer af bygninger og udlejningsejendomme i eksempelvis kommuner og boligselskaber.
– Uddannelsen lærer dem både, hvor de kan spare energi med installationer, der allerede er i bygningen, og hvad de skal gå efter, når de skal ud og købe nye installationer. Uddannelsen startede her hos os i Sønderborg, men spreder sig nu stille og roligt til andre kommuner som Aabenraa og Kolding og videre endnu, siger Hans Lehmann.
EUC Syd prioriterer også bæredygtighed i sin egen drift og udvikling. Blandt andet indebærer et klimapartnerskab med SE Big Blue, at uddannelsescentrets strøm er 100 procent CO2-neutral.